Els Lesage | Bio
35
page-template-default,page,page-id-35,edgt-core-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,hudson-ver-1.6, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2,vc_responsive
 

Bio

Els Lesage combineert schilderkunst en grafiek. Als kunstenaar heeft ze een bijzondere interesse voor druktechnieken waaronder risoprint en zeefdruk, een belangstelling die eveneens resoneert in haar schilderijen. Vanuit een iconografisch standpunt vertrekt Els van memorabilia afkomstig uit haar eigen omgeving. Motieven als kledingstukken, kantjes en andere dagdagelijkse objecten symboliseren periodes, situaties en personen die er niet meer zijn. Op een luchtige manier laat haar werk ons nadenken over het thema vergankelijkheid.

Hoewel de voorkeur van Els uitgaat naar de diverse technieken van doordruk, grijpt ze graag terug naar het schilderen met acryl- en olieverf. De media blijven gelijkwaardig en worden aan allerhande experimenten onderworpen. Dit gebeurt enerzijds door elk medium afzonderlijk te bestuderen. Anderzijds laat Els de grenzen van elk medium vervagen door de verschillende technieken te betrekken gedurende het creatieproces van een werk. Door het accent te leggen op het proces, in plaats van te werken naar een vooropgesteld resultaat, stoot ze steeds op onverwachte maar interessante situaties. Een bepaalde drukfout kan de aanleiding zijn om een fenomeen verder te onderzoeken zodat nog meer boeiende effecten tevoorschijn kunnen komen.

Het exploreren van mediumspecifieke eigenschappen gaat hand in hand met Els haar fascinatie voor memorabilia. Door de objecten met een sterke herinneringswaarde te  combineren met een grafische dimensie, slaagt Els erin om ook onze verhouding met bepaalde personen, plaatsen en situaties in een mum van tijd op te roepen. Onverwacht kunnen we geconfronteerd worden met de aanwezigheid van het afwezige.

(fragmenten uit tekst van Benedict Vandaele)

Els Lesage wordt vertegenwoordigd door Galerie Dessers.

Opleiding: schilderkunst en vrije grafiek aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten te Roeselare en aan de Academie voor Beeldende Kunst te Gent.